{ "title": "Baton Pasta", "image": "https://www.pastalar.gen.tr/images/baton-pasta.jpg", "date": "20.01.2024 05:25:58", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Baton Pasta, Tarihte insanların ilk ekmeği yapmaları ve sonrasında onu çeşitli malzemelerle tatlandırmaları pastacılığın başlangıcı sayılmaktadır. Eski Yunan ve Romalılar döneminde çok ilerlemeler kaydeden pastacılık, Roma İmparatorluğunun çöküşü ile büyük bir darbe almış olsa da Amerika'nın keşfi ile tekrar canlanmıştır. Yeni kıtanın keşfi, Avrupa'da şeker ve kakaonun bolluğuna sebep olmuş. Pastacıların sayısı artsa da devrin kuralları ve ayrıcalıklı aileleri, pastacıları yalnızca kendilerine pasta yapmaları için himayelerine almışlar. 1270 yılında Paris'te pastacılık birliği kurulmuş, birlik tek yetkisi çerçevesinde yalnızca düğün ve ziyafetlerde halka pasta satabiliyormuş. Günümüze kadar gelebilen çıraklık müessesi ilk defa bu birliğin nizamnamesinde mevcutmuş.

Günümüz pastalarını ise 19. Yy. 'da Amerika'da görüyoruz. Burada yaşayan şehirli hanımların sosyalleşme eğilimleri, sık sık davetler vermeleri ile bütünleşmektedir ve bu bayanlar misafirlerine değişik pastalar yaparak ikram etmekten hoşlanıyorlarmış. Bu merakları pastacılığın gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Baton pasta ise bu ikram ve pasta yapma merakının sonucunda, ticari maksatla ortaya çıkan bir pasta türü olduğu söylenmektedir. Aşağıda vereceğimiz tarifle evinizde kolayca yapabilirsiniz.

Baton Pasta için Malzemeleri

Pandispanya Hamuru için
Kreması için
Süslemek için
Pandispanya Tarifi; Kek hamurunu hazırlarken öncelikle dört adet yumurtanın beyazını ve sarısını birbirinden ayrı kaplara alarak ayırıyoruz. Yumurtanın akını aldığımız kaba şekerin yarısını döküyoruz ve mikser yardımıyla iyice karıştırıyoruz. Yumurta sarılarının üzeri ne de diğer kalan şekerimizi döküp aynı işlemi yapıyor ardından sıvı ve üç kaşık kaynar su ilave ederek mikser ile iyice çırpıyoruz. Un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek katıp çırpmaya devam ediyoruz. Daha sonra yumurtanın beyazıyla hazırladığımız malzemeleri de katıp bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Tereyağıyla yağladığımız 28 cm'lik dikdörtgen tepsinize bir tatlı kaşığı kadar unu eşit şekilde serpiniz ve elinizi kullanarak tepsiye iyice yayılmasını sağlayınız. Hamurumuzu tepsiye döküp eşit şekilde yayıyoruz. Önceden 170 derece ısıttığımız fırında 20-25 dakika pişirin.

Krema Tarifi; Krema için olan malzemelerden tereyağı hariç diğerlerini tencereye alın. Sürekli karıştırarak muhallebi koyuluğuna gelinceye kadar pişirelim. Muhallebi haline gelen kremamızı ocaktan indirir indirmez içerisine tereyağını ekleyip 3-4 dakika kadar mikserle çırpalım.

Baton Pasta Nasıl Yapılır?

Pişen pandispanyayı dört eşit şerit parça halinde keselim, servis tabağımıza kestiğimiz pandispanyanın bir parçasını ortalı yerleştirelim üzerine yeteri miktarda eşit şekilde krema sürelim. Bu işlemi aynı şekilde dört parçayı da üst üste gelecek şekilde birleştirme için tekrarlayalım kalan kremayla dış yüzeyini kapatacak şekilde sıvazlayıp bir kenara koyalım. Üzerini süslemek için benmari usulü çikolatamızı eritmeye geçelim, tencerenizde kaynamakta olan suyun üstüne suya temas etmeyecek şekilde oval borcam yerleştirip çikolataları suyun buharında tahta kaşıkla karıştırarak eritin. Eriyen çikolatayı pastanızı süslemek için kaşık yardımıyla pastanızın üzerinde gezdirerek akıtın. 2-3 saat buzdolabında dinlendirin. Daha sora dilimleyerek servis edin.

Afiyet olsun.
" } ] }