{ "title": "Düğün Pastası", "image": "https://www.pastalar.gen.tr/images/Dugun-Pastasi-48.jpg", "date": "20.01.2024 06:29:11", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "Düğün Pastası, Düğünde damat ile gelin olmazsa olmaz herhalde ama artık onların dışında düğünlerin olmazsa olmazları arasına düğün pastaları da girdi diyebiliriz. Aslında ne gelinlik ne düğün pastası Osmanlı geleneklerinde pek rastlanan bir durum değil ama batıya ve batılılaşma duyulan özen sonrasında küreselleşme sonucun da bütün düğünlerde pasta kesilmeye başlandı. Şimdilerde bütün düğünlerde pasta kesmek vazgeçilmez adetlerimiz arasına girmiştir.

Düğün pastaları kesme geleneğinden önce eve huzur ve bereketin gelmesi ınancı ile bereket anlamına gelen buğday ve arpa gibi tahıllar gelinin başından aşağıya doğru atılıyormuş. Romalılar zamanında başlayan bu düğünlerde buğday atma geleneği daha sonra kendini biraz daha geliştirerek o zamanın uyanık şef aşçıları tarafından pasta kesme adetin haline getirilmeye başlanmıştır. Fakat tahıl atma alışkanlığından bir türlü kurtulamayan Romalılar ise ilk zamanlar henüz bu gününki gibi bol kremalı ve görkemli halinden oldukça uzak olan pasta, kek ve böreklerini Romalılar gelinlerin başına atmaya devam ettiler. Daha sonra gelinin eve, ailesine bereket getirmesi amacı ile kekler gelinin baş üzerinde ufalamaya başladılar.

Daha sonra 17. Yüzyılda İngiltere'ye bir Fransız aşçının gelmesi ile bu zahmetli çörek yığını uygulamasını sade bir hale getirdi. Böylece tek tek çöreklerin yerini üst üste koyulmaya başlayan piramit şeklindeki düğün pastaları almaya başladı.

Birkaç büyük parçadan oluşan bu kuleler yapılarak düğün pastası basit hale getirilmiş oldu. Fakat pişmesi oldukça zaman aldığı için birkaç gün önceden yapılan bu büyük çörekler düğüne kadar kurmadan kalması için üzerin domuz yağı ile kaplamaya başlandılar. Düğünden az önce domuz yağı düğün pastasının üzerinden kazınıyor ve piramitler çökmesin diye de katların arasına da süpürge saplarından destekler yapılıyordu.

18 yüzyılın düğün pastasındaki bu yağ tabakaları zaman geçtikçe kremaya dönüştü. Beyaz düğün pastaları ise 19. Yüzyılın ortalarına doğru çıkmaya başladı. Avrupa ülkelerine sonra tüm dünya ülkelerin daha sonra da ülkemize sıçrayarak moda halini almıştır.

Düğün Pastası Nasıl Yapılır?
Küçük Pasta Hamuru İçin (Çapı 20-14)
Kreması için
Pastanın Üzeri için
Büyük Pasta Nasıl Yapılır?

Büyük bir kabın içine kaynak suyu ile yumurta sarıları çırpılır vanilya ve şekeri ilave edilir. Beyaz bir köpük olana kadar devamlı çırpılan yumurta aklarını sert köpük haline getirin. Çıkma sırasında azar azar şeker ekleyin olmuş olan yumurta sarısının üzerine yumurta aklarını dökün kabartma tozu, un ve nişastayı eleyerek yumurtalı karışımın üzerine dökün.

Unu fazla karıştırmadan yedirin hamuru yağlanmış kalbin üzerine dökün 180 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirin piştikten sonra pandispanyayı bıçak yardımı ile kalıbın kenarlarını ayırarak ters çevirin ve pandispanyanın soğumaya bırakın.

Küçük Pasta Yapımı: Küçük olan pastanın hamurunu da aynı şekilde hazırlayarak 35-40 derece kadar pişirin, pandispanyayı yatay olarak 2 keskin.

Kreması için: Oda sıcaklığındaki tereyağını beyaz bir köpük halini alana dek çırpılır. Dönüşümlü olarak yumurta sarılarını ve pudra şekeri karıştırın nugayı benmari usulü eriterek ılımaya bırakın ılık nugayı ve rendelenmiş çikolata kremaya karıştırın. Pandispanyalar krema sürerek birleştirdin.

Üstü için: Yumurta aklarını iyice köpürtün pudra şekeri ve biraz su karıştırın kırmızı gıda boyasını katın. Bu karışımı pastanın üstüne dökün. Biraz soğumaya bırakın. Pastanın kenarını çikolata kalpler ile süsleyin. Daha sonra badem ezmesini üçte birini yeşil üçte ikisini kırmızı gıda boyasıyla boyayın. Kırmızı badem ezmesinden güller, yeşillerinden yapraklar yapın yaprak damarlarını bıçak Sırtı ile belirleyin güller ve yaprakları yaklaşık bir saat kurumaya bırakın sonra pastayı dekore edin.
" } ] }