{ "title": "Kakaolu Yaş Pasta", "image": "https://www.pastalar.gen.tr/images/Kakaolu-Yas-Pasta-72.jpg", "date": "21.01.2024 08:07:49", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kakaolu yaş pasta, misafirler, doğum günleri, sevgililer günü, evlilik yıldönümleri, yılbaşı için tercih edilecek mükemmel bir pasta tarifidir. Evde her an bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlanabilecek, kakaolu yaş pastanın tek zorluğu pandispanyasını tutturmaktır. Tarife uygun şekilde yapıldığında pandispanyanın da tutmaması gibi bir ihtimal yoktur. Sizde özel günlerinizi bu özel ve muhteşem pastayla daha özel bir hale getirebilirsiniz.

Kakaolu yaş pasta için gerekli malzemeler
Kreması için
Kakaolu yaş pasta nasıl yapılır?

Kakaolu yaş pastanın pandispanyası için yumurta sarıları beyazlarından ayrılır. Yumurta beyazlarının üzerine bir tutam tuz eklenerek karıştırılır. Tekrar üzerine toz şekerin yarısı ilave edilir ve bembeyaz olana kadar çırpılır. Yumurta beyazı kap çevrildiğinde akmayacak kıvama gelmişse çırpma işlemine son verilir. Ayrı bir kabın içinde yumurta sarıları çırpılır Un, kabartma tozu ve vanilya elekten geçirilir ve yavaş yavaş yumurta sarılarının üzerine eklenir. Bir ıspatula kullanılarak alttan üste olmak şartıyla karıştırılır. Karışımın içine yumurta beyazları iki defada eklenir, ıspatula ya da tahta kaşıkla alttan üste doğru karıştırılır. Karıştırma işlemi kabarıklığını yitirmemesi için oldukça önemlidir. 180 santimetrelik kelepçeli kalıbın dibine yanmaz kâğıt serilir. Kalıbın kâğıt gelmeyen yan tarafları yağlanarak pandispanya hamuru kalıba dökülür. Hamur kalıba eşit şekilde yayılır ve önceden ısıtılan 170 derecelik fırına verilir. Yaklaşık 20-25 dakika pişirilmesi gerekir. Sonra hamura kürdan batırılarak piştiği kontrol edilir. Piştikten sonra kek fırın teline ters çevrilerek soğuması beklenerek, yan tarafları bıçakla açılır ve kalıptan düzgün bir şekilde çıkartılır.

Kakaolu yaş pastanın kremasını hazırlamak için uygun bir tencerenin içine, nişasta, un, kakao ve toz şeker alınıp, karıştırılır. Karışan malzemelere yumurta sarısı eklenip tekrar karıştırılır. Sütü yavaş yavaş ilave edilerek bir taraftan da karıştırılır. Malzemeler birbiriyle tamamen karıştıktan sonra orta harlı ocağa alınır ve göz göz olana kadar pişirilir. Krema kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılarak hızlı hareketlerle karıştırmaya devam edilir. 1 dakika kadar kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. İçine margarin ve vanilya eklenir. Mikser kullanılarak hızlı devirde en az 3 dakika çırpılır. Üzerinin kaymak bağlamaması için ılıyana kadar ara ara karıştırılması gerekir. Krema hafif ılıdıktan sonra üzeri streçle kapatılarak soğumaya bırakılır.

Soğuyan pandispanya enine 2 defa kesilerek 3 parça kek elde edilir. Tarife göre yapıldığında pandispanya oldukça yumuşak olur. Bu nedenle sütle ekstradan ıslatmaya gerek kalmaz. Eğer sert olduğu düşünülüyorsa pandispanya sütle ıslatılabilir. Bir kat pandispanyanın arası bolca kremayla doldurulur. Üzeri diğer pandispanyayla kapatılarak yine bolca krema dökülüp yayılır. Son katta aynı şekilde yapılır. Üzeri tercihe göre çikolata parçacıkları, meyvelerle süslenerek buzdolabına atılır ve en az 2-3 saat bekletilip, dilimlenerek servise sunulur.

Afiyet olsun.

" } ] }