{ "title": "Tuzlu Pasta", "image": "https://www.pastalar.gen.tr/images/tuzlu-pasta.jpg", "date": "19.01.2024 11:19:14", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Tuzlu pasta, yapımı kolay olan hastalar arasında yer almaktadır. Özel günlerde, bayan oturmalarında, doğum günlerinde, nişanlarda, düğünlerde bu gibi etkinliklerin tamamında tuzlu pasta menülerde yer almaktadır. Çocuklar tarafından da sevilerek tüketilen tuzlu pastanın birçok çeşidi ve şekli mevcuttur. Doyurucu etkisiyle sofralarımızda sık sık yer alan tuzu pastanın beş saati çayında sıkça tüketildiği bilinmektedir. Tuzlu pasta tarifleri içeriği bakımından aynı olsa da en ufak dokunuşlarla farklı tatlar bırakmaktadır. Şimdi bu tuzlu pasta tariflerinden bir tanesini paylaşalım.

Sirkeli tuzlu pasta
Öncelikli olarak sirkeli tuzlu pastanın yapımına başlamadan yaklaşık olarak beş saat önce margarini oda sıcaklığında bekleterek yumuşamasını sağlarız. Daha sonra derin bir kabın içerisine yumuşattığınız margarini ve sıvı yağı koyup karıştırmaya başlarız. Karıştırdığımız karışımın içerisine yumurtanın beyazını koyup sarısını başka bir kabın içerisine alırız. Yumurtanın beyazını koyduğumuz karışıma sirke ve tuzu koyup, homojen olacak şekilde karıştırmaya başlarız. Karıştırdığımız karışımının içerisine un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırma işlemine devam ederiz. Daha sonra kulak memesi kıvamına gelene kadar un ilave ederek yumuşak bir hamur elde etmeye çalışırız. Güzelce yoğurmamız son derece önemlidir. Çünkü ne kadar güzel yoğurma işlemi gerçekleştirirse sirkeli kurabiye o kadar güzel olur. Hazırladığımız hamuru 10 dakika üzerini nemli bez ile kapatıp dinlendiririz.

Dinlendirdiğimiz sirkeli tuzlu kurabiyeyi küçük parçalar halinde kopartarak; istediğimiz şekli veririz. İsteğe bağlı olarak yıldız, ağaç, küçük adam, kalp, yıldız gibi kalıplar kullanarak şekiller verirken; isteğe göre de yapacağımız şekil için hamuru incelterek güzel kıvrımlar ve saç örgüsü gibi şekiller vererek, sirkeli tuzlu kurabiye şekillerini elde ederiz. Hazırladığımız kurabiyeleri yerleştirmek için fırın tepsisini margarin ile yağlayıp hazırlayabiliriz ya da yağlama ile uğraşmayıp yağlı kâğıt ile fırın tepsisini kapatıp üzerine hazırladığımız sirkeli tuzlu kurabiye şekillerini küçük aralıklar halinde hepsinin üzerine yerleştiririz. Bütün hamurlara istenilen şekilleri verdikten sonra yumurta sarısının içerisine susam ve isteğe bağlı çörek otu serpiştirerek; hazırladığımız kurabiyelerin üzerine bu karışımı süreriz. Sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırının içerisine tepsiyi yerleştiririz. Hazırladığımız kurabiyeler pişince fırından çıkartıp soğuması için bir kenarda bekletiriz. Böylelikle ağızda dağılan, yedikçe insanın bir daha yeme isteği gelen mükemmel bir kurabiye yapmış oluruz. Yaptığımız tuzlu kurabiyenin yanında sıcak çay ile servis ederek sevdiklerimizle tüketebiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }