Pasta, çok genel bir kavramdır, damak tadına göre farklı malzemeler kullanılarak yapılan genellikle şeker, yumurta, un, kabartma tozu, vanilya, krema türleri, meyve sosları kullanılarak yapılır. Pasta kavramı çok geniş bir tarifler listesini içerisinde bulundurur. Yaş pastalar, kekler, kurabiyeler, sütlü pastalar, kolay olan pratik pastalar, doğum günü pastaları, yaş pastalar, son günlerde çok göz önünde olan diş pastalar gibi.
Pasta yapımı tamamen sizin damak tadınıza ve becerilerinize göre şekillenerek hazırlanabilir. Meyveli, çikolata soslu, kakaolu, sade birçok çeşidi yapılabilir. Özellikle özel günlerde kalpli pastalar tercih edilirken küçük bebeklerin doğum günlerinde girdikleri yaş sayısı pasta yapılabilir. Rakam kalıplar kullanılarak yapılabilir ya da babanız için bir araba şeklinde yapabilirsiniz. Özellikle küçük çocuklar için çizgi film karakterleri şeklindeki pastalar çok beğenilerek doğum günlerinde yaptırılır. Daha pratik olan çikolatalı kekler, meyveli pastalar ise günlük tatlı ihtiyacını gidermek için misafirler için yapılabilir. Özellikle kadınlar bir araya gelip mevlit okuttuklarında, gün yaptıklarında ve ev gezmelerinde birkaç çeşit yapılarak çayla sunulur. Şimdi çok sevdiğim bir pasta tarifini paylaşmak isterim.
Cocostar pasta, bu pasta hem görünüşü hem de tadı ile gönlünüzde taht kuracak bir pasta türüdür. Herkes tarafından çok sevilen bu pasta kek ve krema yapılarak hazırlanır. İçerisinde bol miktarda Hindistan cevizi bulunur ve bu da çok lezzetli olmasını sağlar.
Ayrı bir tat katarak damağınızda bir hoşluk bırakır. Günlük misafirleriniz için ve aileniz için gönül rahatlığı ile yapabileceğiniz tariflerden biridir. Çok ağır olmayan sütlü olduğu için hafif olan bir pasta türüdür.
- 3 adet yumurta
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 çay bardağı sıvı yağ
- 2 paket vanilya
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı süt
- 1/2 su bardağı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 2 su bardağı un
Keki ıslatmak için
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay kaşığı kakao
Kreması için
- 2.5 su bardağı süt
- 5 yemek kaşığı irmik
- 1/2 paket tereyağı ya da margarin
- 2 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 3 bardağı Hindistan cevizi
Cocostar pasta nasıl yapılır?
Yirmi beş otuz dakika gibi kısa bir süre yapılacak olan bu tatlının ilk olarak kek malzemeleri hazırlanır. Keki için ilk olarak yumurta ve şeker çırpılır. Köpük haline gelene kadar çırpmak gerekir. Ardından sıvıyağ, vanilya, yoğurt, süt, kakao eklenir. Bir süre çırpılır ve ardından un ve kabartma tozu elenerek eklenir ve tekrar çırpılır ve kalıba konulup 180 derece fırına verilir. Yirmi dakika kadar pişirilir. Bu esna da krema hazırlanır. Krema için süt, irmik, şeker ve margarin tencereye alınır ve ocağa konulur. Ocak açılır ve pişirilmeye başlanır. Sık sık karıştırmak gerekir. Kaynadıktan sonra beş dakika kadar daha ocakta tutulur. Sonra ocaktan alınır ve vanilya ile Hindistan cevizi eklenerek iyice çırpılır. Pürüzsüz bir kıvam elde etmek gerekir. Bu süre de kek pişmiş olacaktır. Kek fırından çıkınca süt ve kakao karıştırılarak kekin her tarafı ıslatılır. Üzerine kreması eklenir. Üzeri ister meyve parçaları ister çikolata sosları ile süslenir. Ardından bir saat kadar dinlendirilip servis edilir.
Afiyet olsun.