Düğün Pastası

Düğün Pastası, Düğünde damat ile gelin olmazsa olmaz herhalde ama artık onların dışında düğünlerin olmazsa olmazları arasına düğün pastaları da girdi diyebiliriz. Aslında ne gelinlik ne düğün pastası Osmanlı geleneklerinde pek rastlanan bir durum değil ama batıya ve batılılaşma duyulan özen sonrasında küreselleşme sonucun da bütün düğünlerde pasta kesilmeye başlandı.
Şimdilerde bütün düğünlerde pasta kesmek vazgeçilmez adetlerimiz arasına girmiştir.

Düğün pastaları kesme geleneğinden önce eve huzur ve bereketin gelmesi ınancı ile bereket anlamına gelen buğday ve arpa gibi tahıllar gelinin başından aşağıya doğru atılıyormuş. Romalılar zamanında başlayan bu düğünlerde buğday atma geleneği daha sonra kendini biraz daha geliştirerek o zamanın uyanık şef aşçıları tarafından pasta kesme adetin haline getirilmeye başlanmıştır. Fakat tahıl atma alışkanlığından bir türlü kurtulamayan Romalılar ise ilk zamanlar henüz bu gününki gibi bol kremalı ve görkemli halinden oldukça uzak olan pasta, kek ve böreklerini Romalılar gelinlerin başına atmaya devam ettiler. Daha sonra gelinin eve, ailesine bereket getirmesi amacı ile kekler gelinin baş üzerinde ufalamaya başladılar.

Daha sonra 17. Yüzyılda İngiltere'ye bir Fransız aşçının gelmesi ile bu zahmetli çörek yığını uygulamasını sade bir hale getirdi. Böylece tek tek çöreklerin yerini üst üste koyulmaya başlayan piramit şeklindeki düğün pastaları almaya başladı.

Birkaç büyük parçadan oluşan bu kuleler yapılarak düğün pastası basit hale getirilmiş oldu.
Fakat pişmesi oldukça zaman aldığı için birkaç gün önceden yapılan bu büyük çörekler düğüne kadar kurmadan kalması için üzerin domuz yağı ile kaplamaya başlandılar. Düğünden az önce domuz yağı düğün pastasının üzerinden kazınıyor ve piramitler çökmesin diye de katların arasına da süpürge saplarından destekler yapılıyordu.

18 yüzyılın düğün pastasındaki bu yağ tabakaları zaman geçtikçe kremaya dönüştü. Beyaz düğün pastaları ise 19. Yüzyılın ortalarına doğru çıkmaya başladı. Avrupa ülkelerine sonra tüm dünya ülkelerin daha sonra da ülkemize sıçrayarak moda halini almıştır.

Düğün Pastası Nasıl Yapılır?

  • Büyük pastanın hamuru (Çapı 26 cm)
  • 6 yemek kaşığı kaynar su
  • 5 yumurta sarısı
  • 5 yumurta akı
  • 1 paket vanilya
  • 100 gr toz şeker
  • 50 gr toz şeker
  • 50 gr nişasta
  • 100 gr un
  • 1 silme kaşık kabartma toz

Küçük Pasta Hamuru İçin (Çapı 20-14)

  • 5 yumurta akı
  • 5 yumurta sarısı
  • 100 gram şeker
  • 6 yemek kaşığı kaynar su
  • 1 paket vanilya
  • 100 gr toz şeker
  • 50 gr toz şeker
  • 50 gr nişasta
  • 100 gr un
  • 1 silme kaşığı kabartma tozu

Kreması için

  • 4 yumurta sarısı
  • 300 gr tereyağı
  • 2 paket nuga
  • 150 gr şeker
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş sütlü çikolata
Pastanın Üzeri için
  • 600 gr pudra şekeri
  • 1 yumurta akı
  • Biraz su
  • 4 renk gıda boyası
  • Dekorasyonu için:
  • 200 gr badem ezmesi
  • 4 paket çikolata (Kalpli)
  • 100 gr pudra şekeri
  • 4 renk yemek boyası
Büyük Pasta Nasıl Yapılır?

Büyük bir kabın içine kaynak suyu ile yumurta sarıları çırpılır vanilya ve şekeri ilave edilir. Beyaz bir köpük olana kadar devamlı çırpılan yumurta aklarını sert köpük haline getirin. Çıkma sırasında azar azar şeker ekleyin olmuş olan yumurta sarısının üzerine yumurta aklarını dökün kabartma tozu, un ve nişastayı eleyerek yumurtalı karışımın üzerine dökün.

Unu fazla karıştırmadan yedirin hamuru yağlanmış kalbin üzerine dökün 180 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirin piştikten sonra pandispanyayı bıçak yardımı ile kalıbın kenarlarını ayırarak ters çevirin ve pandispanyanın soğumaya bırakın.

Küçük Pasta Yapımı: Küçük olan pastanın hamurunu da aynı şekilde hazırlayarak 35-40 derece kadar pişirin, pandispanyayı yatay olarak 2 keskin.

Kreması için: Oda sıcaklığındaki tereyağını beyaz bir köpük halini alana dek çırpılır. Dönüşümlü olarak yumurta sarılarını ve pudra şekeri karıştırın nugayı benmari usulü eriterek ılımaya bırakın ılık nugayı ve rendelenmiş çikolata kremaya karıştırın. Pandispanyalar krema sürerek birleştirdin.

Üstü için: Yumurta aklarını iyice köpürtün pudra şekeri ve biraz su karıştırın kırmızı gıda boyasını katın. Bu karışımı pastanın üstüne dökün. Biraz soğumaya bırakın. Pastanın kenarını çikolata kalpler ile süsleyin. Daha sonra badem ezmesini üçte birini yeşil üçte ikisini kırmızı gıda boyasıyla boyayın. Kırmızı badem ezmesinden güller, yeşillerinden yapraklar yapın yaprak damarlarını bıçak Sırtı ile belirleyin güller ve yaprakları yaklaşık bir saat kurumaya bırakın sonra pastayı dekore edin.
20.01.2024 06:29:11
Düğün Pastası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Düğün Pastası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Düğün Pastası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hazır Kekten Pasta

Hazır Kekten Pasta Tarifi, hazır kekler, yapması çok zor olan birçok tarifi kolay ve zahmetsiz bir şekilde hazırlamamızı sağlıyor. Sadece on dakikada çok lez...
Devamını Oku

Labneli Pasta Kreması

Labneli Pasta Kreması; Labne peyniri çıktığından beri hemen hemen her kadın almıştır herhalde evine çok kullanışlı lezzetli ve pratik bir peynir. Labne peyni...
Devamını Oku

Çikolatalı Çilekli Pasta

Çikolatalı çilekli pasta, Görüp de dayanabilen hiç kimse yoktur sanırım. Ağızları sulandıran bu pasta özellikle çocukların asla hayır diyemeyeceği bir pasta ...
Devamını Oku

Nişan Pastası

Nişan Pastası, özellikle bayanlar açısından kendi nişanlarında nişan pastasının görünüşü ve lezzetli olması büyük önem taşımaktadır. Birçok insan nişa...
Devamını Oku

Pudingli Bisküvili Pasta

Pudingli bisküvili pasta: Bisküvili pasta hem çikolata sosu ile hem de puding ile yapılır. Kolay ve lezzetli bir pasta türü olduğu için çok tercih edilir. An...
Devamını Oku

Prenses Pasta

Prenses Pasta, Lezzeti oldukça yerinde yapımı da kolay olan bu pastayı denemenizi tavsiye ediyorum. Misafirleriniz içinde yapabilirsiniz. Şimdi prenses ...
Devamını Oku

Kakaolu Pasta

Kakaolu Pasta, Türk mutfağı yemekleri kadar olduğu kadar, pastalar ve kekleriyle de meşhurdur. Pastalar ve de kekler mutfaklarımızda eksik olamayan lezzetler...
Devamını Oku

Çilekli Muzlu Pasta

Çilekli muzlu pasta, büyük küçük kimsenin hayır diyemeyeceği, görüntü olarak muhteşem bir şölen yaratan bir pasta tarifidir. Masalarda hoş bir görüntü y...
Devamını Oku

Gelin Pastası

Gelin pastası, bu pasta tarifi sütlü bir pasta çeşididir. Yapımı kolay bir pastadır. Ancak dinlenmesi gerektiği için ani gelen misafirlere hemen ikram edilec...
Devamını Oku

Pasta Kreması

Pasta kreması, pasta ya da keklerin içi ya da üzerin, süslemek için kullanılan, pastalara mükemmel lezzet katan ürünlerdir. Pasta kremaları marketlerde ...
Devamını Oku

Halleyli Pasta

Halleyli pasta, oldukça pratik çocuklar tarafından sevilen, büyüklerinde yemek için sabırsızca beklediği pasta tariflerinden biridir. Halley herkesin yakında...
Devamını Oku

Alman Pastası

Alman pastası, çocukları büyülemek onlara müthiş bir sürpriz hazırlamak için en kolay yollardan biri pasta tarifleridir. Alman pastası büyük küçük herke...
Devamını Oku

Pasta

Pasta, çok genel bir kavramdır, damak tadına göre farklı malzemeler kullanılarak yapılan genellikle şeker, yumurta, un, kabartma tozu, vanilya, krema tü...
Devamını Oku

Pasta Üstü Yazıları

Pasta üstü yazıları; insanlara mutlu ve özel günlerinde sevdiklerine duygularını ifade etmenin en özel imkânını sunar. Pasta denildiğinde nedense ilk ak...
Devamını Oku

Kolay Pasta Tarifleri

Kolay Pasta Tarifleri, Ani gelen misafirler için hemen kolay yapılan pasta çeşitleri vardır. Bu pasta çeşitlerin yapımı pratik ve kolay olduğu için bayanlar ...
Devamını Oku

Muhallebili Pasta

Muhallebili pasta, insanda tadı damağında bıraktıracak bir lezzete sahiptir. Özellikle miktarların yerinde konulduğu bir pasta, pastanelerde karşılaştığ...
Devamını Oku

Çilek Pasta

Çilek pasta, Çilek bir yaz meyvesidir. Faydaları çok fazla olan bu meyve birçok alanda kullanılır. Pastalarda kullanılır. Kozmetik ürünlerinde kremlerde, par...
Devamını Oku

Çilekli Pasta

Çilekli pasta, çok sevilen pasta türlerinden biridir. Çilek pastaları çok daha şık görünmesini sağlayan ve ayrıca eşsiz bir lezzet katan meyvedir. Özellikle ...
Devamını Oku

Çikolatalı Bisküvili Pasta

Çikolatalı Bisküvili Pasta, Zaman sıkıntısı çeken ama aynı zamanda enfes pastalar yapmak isteyen kadınlar için harika bir tarif olan çikolatalı bisküvili pas...
Devamını Oku

Baton Pasta

Baton Pasta, Tarihte insanların ilk ekmeği yapmaları ve sonrasında onu çeşitli malzemelerle tatlandırmaları pastacılığın başlangıcı sayılmaktadır. Eski Yunan...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hazır Kekten Pasta
Labneli Pasta Kreması
Çikolatalı Çilekli Pasta
Nişan Pastası
Pudingli Bisküvili Pasta
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024