Karaorman Pastası
Karaorman Pastası her ne kadar öyle durmasa da dünyaya yayılan yer olarak Almanya'ya dayanmaktadır, ki aslında Almanya'da 1930'lardan bu yana yapılıyor olan ama dünya genelinde yeni yeni tanınmaya başlanmış kremalı bir pastadır. Tabi tam olarak kökeni hakkında bilgi bulunmadığı için söylemek zordur lakin tahmini olarak konuşulursa, Almaya'da bulunan Kara Orman bölgesinden çıktığı düşünülmektedir.
Temel malzemeleri vişne ile ıslatılmış çikolatalı bisküviler, krema, rendelenmiş çikolata ve vişnedir.
Karaorman pastası için gerekli malzemeler- 3 adet yumurta
- 1 çay bardağı+1 çorba kaşığı şeker
- 1 su bardağı+1 çorba kaşığı un
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 kahve fincanı kakao
- Yarım çay bardağı su
Kreması için- Yarım litre süt
- 4 tane yumurta sarısı
- 1 su bardağı+1 çorba kaşığı şeker
- 1 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı nişasta
- 80 gr çikolata
- Krem şanti (2 paket)
- 2 su bardağı süt
- 1 kavanoz vişne kompostosu
- 1 su bardağı damla çikolata
Karaorman pastası nasıl yapılır?
Öncelikle şeker ve yumurtayı bir kabın içerisinde mikser ile karıştırıyoruz, en azından 10 dakika olması tavsiyedir. Sonra da kakao dışındaki diğer tüm malzemeleri atıp tekrar karıştıralım. Bunları da iyice karıştırdıktan sonra son olarak kakao ekleyelim. Daha önceden 180 derecede ısıtmış olduğumuz fırında yaklaşık 30 dakika pişirelim.
Kullanacağınız kalıbın ya da çemberin ölçüsü 18-20 cm'ye kadar olsa yeterlidir.
Pandispanya bu şekilde yarım saat piştikten sonra soğumaya bırakalım. İyice soğuduktan emin olduktan sonra streç film ile kaplayalım ve normal oda sıcaklığında 1-2 gün dinlendirelim.
Öncelikle yarım litrelik sütümüzü tencerede kaynatalım. O kaynarken biz de un, nişasta, şeker ve yumurta sarısını başka bir kapta karıştıralım. Bu arada süt kaynadığında, kaynamış sütten üzerine biraz dökerek malzemeleri karıştırmaya devam edelim. Yaptığımız bu karışımı sütün üzerine döküp sürekli karıştırarak pişirelim. Bir tarafta doğradığınız bitter çikolataları içine dökelim ve sürekli karıştırarak eritelim. Hazırladığımız bu kremayı düz ama geniş bir tepsiye yavaşça dökelim, spatula yardımı ile sürekli havalandırarak kremayı karıştıralım. Burada iyice soğuduktan sonra da bir tabağa koyalım.
1 paket krem şantimizi 1 su bardağı süt ile iyice karıştıralım. Aldığımız vişne kompostosunun vişnelerini ve suyunu ayıralım. Bu süre içinde pandispanyamız kabarmış olacaktır, kenarlarını traşlayarak düzeltelim ve üçe bölelim. Kestiğimiz en alt kısmını servis yapacağımız tabağa koyalım ve onu kompostonun suyu ile yumuşatalım. Burada fırça kullanabilirsiniz. Bunun üzerine de kremamızı sürelim. Sürdükten sonra üzerine damla çikolataları ve vişne taneleri serpiştirelim. Bunların üzerine yine kremamızı sürelim, sonra bir kat da krem şanti sürdükten sonra buzdolabında beklemeye bırakalım. Onlar dolapta soğurken biz de diğer krem şantiyi yine bir bardak süt ile çırpalım. Dolaptan pastamızı çıkardığımızda üzerine yeniden bir kat daha krem şanti sürerek pastanın yanlarını süsleyelim ve çikolata ekleyelim ve sonra yine 1 gece dolapta beklerse en iyi sunumu hazırlamış olursunuz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 22:01:34
Karaorman Pastası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|