Değişik Pasta Tarifleri ve Malzemeleri
24 Haziran 2024

Değişik Pasta Tarifleri ve Malzemeleri

Değişik Pasta Tarifleri

Pasta, genellikle şeker, yumurta, un, kabartma tozu ve vanilya kullanılarak hazırlanan bir tatlıdır. Her yaştan insan tarafından sevilerek tüketilir. Pastaları birbirinden ayıran en önemli unsur, ara katlara konulan malzemeler ve meyvelerdir. Pasta yapımı biraz zahmetli bir iştir ve uzun süre mutfakta vakit geçirmeye neden olabilir. Ancak, yapım aşamaları belirli bir sıraya konulursa bu süre kısaltılabilir. Birden çok pasta tarifi bulunmaktadır ve genellikle doğum günü pastaları ve yaş pastalar daha çok bilinir. İçerisine çikolata veya meyve konularak hazırlanır. Bu pastaların dışında farklı tatlar arayanlar için değişik pasta tarifleri de bulunur. Akşam yemeklerinden sonra çayın ya da kahvenin yanında keyifle tüketilebilir.

Ispanaklı Pasta İçin Gerekli Malzemeler

Kek Hamuru için
  • 250 gram ayıklanmış ve yıkanmış ıspanak
  • 3 adet yumurta
  • 3 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Kreması için
  • 4 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için
  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 2 paket hazır krem şanti
Ispanaklı Pasta Nasıl Yapılır?

Ispanaklı pasta tarifinde öncelikle kek hamuru hazırlanır. Ispanaklar sıcak suda beş dakika kaynatılır ve daha sonra mikserde püre haline getirilir. Geniş bir kaba sırasıyla yumurta, şeker, sıvı yağ ve süt eklenerek mikser ile çırpılır. Daha sonra kabartma tozu, vanilya, un ve ıspanak püresi ilave edilerek 1-2 dakika kadar daha çırpılır. Kek için kullanılacak kalıbın her tarafı sıvı yağ ile yağlanarak karışım kaba dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika kadar pişirilir. Kek hamuru pişerken diğer yandan krema hazırlanır. Bunun için derin bir tencereye vanilya ve tereyağı hariç tüm malzemeler konularak karıştırılır ve tencere ocağa alınır. Tüm malzemeler muhallebi kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirilir. Krema göz göz olunca içerisine vanilya ve tereyağı ilave edilir. Tereyağı iyice eridikten sonra tencere ocaktan alınır. Kek pişince fırından çıkarılır ve ılınması için oda sıcaklığında bir süre bekletilir. Daha sonra iplik ya da kesme aletiyle ortadan ikiye kesilir. Hazırlanan krema kekin alt tabanına boca edilir ve spatula yardımıyla her tarafına yayılır. Tercihe göre ara katlara meyveler de konulabilir. Meyve olarak muz tercih edilebilir. Kremanın üzerine kekin üst katı kapatılır. Pastanın içini çekmesi için bir süre buzdolabında bekletilir. Diğer yandan ıspanaklı pastanın üzeri için krem şanti hazırlanır. Süt ve krem şanti derin bir kapta mikser yardımıyla 5-6 dakika kadar çırpılır. Buzdolabından çıkarılan pastanın her tarafına spatula yardımıyla iyice sürülür. Ispanaklı pasta soğuması için tekrar buzdolabına kaldırılır. 2-3 saat buzdolabında dinlendikten sonra istenilen şekillerde kesilerek servis tabağına alınır ve sunum yapılır.

Afiyet olsun.

Dondurmalı Pasta İçin Gerekli Malzemeler

Kek Hamuru için
  • 1 paket margarin (Oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 2 adet yumurta
  • 4 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Ara Kat için
  • 1 kg hazır sade dondurma
Üzeri için
  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 2 paket hazır krem şanti
  • 1 su bardağı damla çikolata
Dondurmalı Pasta Nasıl Yapılır?

Dondurmalı pasta tarifine pasta hamuru hazırlanarak başlanır. Derin bir kaba oda sıcaklığında bekletilmiş margarin eklenerek mikser ile iyice çırpılır. Margarin iyice çırpılıp krema kıvamı aldıktan sonra üzerine toz şeker ilave edilerek çırpmaya devam edilir. Daha sonra içerisine sırasıyla yumurta ve süt ilave edilir. Son olarak kabartma tozu, vanilya, un ve kakao da eklenerek pasta hamuru yaklaşık 4-5 dakika kadar çırpılır. Daha sonra pasta için kullanılacak olan kalıp margarin ile iyice yağlanır. Aksi takdirde pişen hamuru kalıptan çıkarmak oldukça güç olur. Kalıba dökülen kek hamuru önceden ısıtılmış 180-190 derecelik fırında 20-25 dakika kadar pişirilir. Kek hamuru pişerken üzeri için kullanılacak olan krem şanti hazırlanır. Bunun için derin bir kapta süt ve krem şanti mikser ile 5-6 dakika kadar çırpılır. Krem şanti kıvam bulunca soğuması için buzdolabına kaldırılır. Fırından çıkarılan pişen kek hamuru kalıptan çıkarılarak enlemesine 2 eşit parçaya ayrılır. Ara katlara dondurma konulacağı için kek hamurunun oda sıcaklığında ısısını kaybetmesi gerekir. Daha sonra pasta tabanına kaşık yardımıyla dondurma sürülür ve spatula yardımıyla üzeri düzleştirilir. Bu işlemi yaparken dondurmanın erimemesi için oldukça hızlı hareket edilmelidir. Dondurmanın üzerine pastanın üst katı kapatılır. Buzdolabından çıkarılan krem şanti pastanın her tarafına eşit miktarda pay edilir. Spatula yardımıyla pastanın her tarafı krem şanti ile kaplanır. Dondurmalı pastanın üzeri damla çikolata ile süslenerek soğuması için buzdolabına kaldırılır. En az 3-4 saat buzdolabında bekletilen dondurmalı pasta dilimlenerek servis tabağına alınır ve sunumu yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kakaolu Yaş Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Yaş Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Burçak Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Burçak Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çikolatalı Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Pasta Tarifi ve Malzemeleri