Kek pasta tarifleri, mutfak kültürünün çay saatleri için vazgeçilmez tatlılarıdır. Marifetli hanımların mutfakta bulunan her meyveyi değerlendirerek yaptıkları kek ve pasta tarifleri epey fazladır. Çikolatalı kek ve pastalar, meyveli kek ve pastalar, cheesecakeler en pratik şekilde yapılıp kısa sürede servise hazır hale getirilebilir.
Çikolatalı şato pasta tarifi:
Gerekli malzemeler: (6 kişilik)
- 3 tane yumurta
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı süt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tane muz
- 180 gam bitter çikolata
- 3 yemek kaşığı tereyağı
Kreması için:
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 tane yumurta
- 2 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket vanilya
- 3 yemek kaşığı kakao
Üzeri için:
- 200 gram vişne
- 200 gram bitter çikolata
- Yağlı kağıt
Çikolata şato pastasının yapılışı:
Pastanın kekini hazırlamak için, öncelikle yumurta ve muz bir kapın içerisinde mikserle çırpılır. 3 kaşık tereyağı ile bitter çikolata kısık ateşte eritilir. Eriyen çikolata yumurtanın içerisine eklenip karıştırılır. Un, süt ve kabartma tozu da ilave edilip çırpılmaya devam edilir. Hazır olan kek hamuru yağlanmış, kelepçeli bir kek kalıbının içerisine dökülür. 170 dereceye getirilmiş sıcak fırına konularak 40 dakika kadar pişirilir.
Kreması için, bir tencereye tereyağı hariç geri kalan bütün malzemeler konur, orta ateşte krema koyulaşıncaya kadar pişirilir. Ocaktan alınan kremanın içerisine tereyağı konup mikserle 2-3 dakika çırpılır. Bu arada 200 gram bitter çikolata benmari usulü eritilir. Pastanın etrafına sarılacak kadar uzun olan yağlı kâğıdın üzerine eriyen çikolata kalın bir şerit şeklinde yayılır. Soğuması için katlamadan buzdolabına konur.
Fırından çıkmış olan kek soğuduktan sonra tercihe göre 2-3 kat olacak şekilde bölünür. Kek dilimlerinin arasına soğumuş olan krema sürülür ve kat kat dizilir. En üste vişneler dizilir. Kalan krema ile pastanın üstü süslenir. Dolaptan çıkarılan çikolatalı yağlı kağıt pastanın etrafına dolanır. Yağlı kağıt çikolatan sıyrılarak alınır. Hazır olan pasta buzdolabında yarım saat dinlendirildikten sonra servis edilir.
Balkabaklı kek (cheesecake) tarifi:
Gerekli malzemeler:
- 2 yumurta
- 2 paket yulaflı bisküvi
- Yarım çay bardağı süt
- 2 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 kutu labne peyniri
- 2 dilim bal kabağı
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- Fındık, badem, ceviz
- Bal
Balkabaklı cheesecake yapılışı:
Yulaflı bisküviler istenilen miktardaki ceviz, badem fındık ile birlikte mikserde ufalanır, un haline getirilir. Süt ile karıştırılıp kelepçeli bir kalıbın içerisine bastırılarak döşenir ve buzdolabına konur. Balkabakları soyulup küçük küçük doğranır. Üzerini geçecek kadar su ilave edilip kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bir kabın içerinde labne peyniri ve süzme yoğurt çırpılır. Üzerine yumurtalar teker teker kırılıp çırpılır. Un ve toz şeker de eklenir çırpılmaya devam edilir.
Dolapta soğuyan kalıp çıkarılır. Üzerine küçük küçük balkabağı parçaları serpiştirilir. Çırpılmış olan peynirli kek harcı, en üste kalıbın içerisine dökülür. Kalıbın üzerine folyo kağıdı bir kaç kez sarılır. Fırın tepsisinin içerisine su koyulduktan sonra kelepçeli kalıp tepsiye konur ve öyle fırına atılır. 160 derecede ısıtılmış fırında 30 dk. Pişirilir. Bu sürede geri kalan bal kabaklarının içerisine bal ve 1 tatlı kaşığı tereyağı konup rondodan geçirilir, püre haline getirilir. Eğer fazla katıysa biraz süt eklenir. Balkabağı püresi soğuyan kekin üzerine yayarak dökülür. Ceviz ile süslenir. Kalıbın üzeri bu kez de streçle kapatılır. Servis edebilmek için cheesecake buzdolabında 6 saat bekletilir.