Düğün Pastası Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Düğün Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Düğün Pastası

Düğünlerde gelin ve damat olmazsa olmazdır, ancak günümüzde düğünlerin vazgeçilmez unsurlarından biri de düğün pastalarıdır. Aslında, ne gelinlik ne de düğün pastası Osmanlı geleneklerinde pek rastlanan bir durum değildir. Ancak Batı'ya ve Batılılaşmaya duyulan ilgi sonrası, küreselleşme ile birlikte tüm düğünlerde pasta kesilmeye başlandı. Günümüzde, düğünlerde pasta kesmek artık geleneklerimiz arasında yerini almıştır.

Düğün Pastasının Tarihçesi

Düğün pastası kesme geleneğinden önce, eve huzur ve bereketin gelmesi inancıyla buğday ve arpa gibi tahıllar gelinin başından aşağıya doğru atılırdı. Romalılar zamanında başlayan bu gelenek, daha sonra uyanık şef aşçılar tarafından pasta kesme adetine dönüştürüldü. İlk zamanlar henüz bugünkü gibi bol kremalı ve görkemli olmayan pasta, kek ve börekler, Romalılar tarafından gelinlerin başına atılmaya devam edildi. Daha sonra, gelinin eve ve ailesine bereket getirmesi amacıyla kekler gelinin başı üzerinde ufalanmaya başlandı.

17. yüzyılda, bir Fransız aşçının İngiltere'ye gelmesiyle bu zahmetli çörek yığını uygulaması sadeleştirildi. Tek tek çöreklerin yerini üst üste koyulan piramit şeklindeki düğün pastaları almaya başladı.

Birçok büyük parçadan oluşan bu kuleler yapılarak düğün pastası basit hale getirildi. Ancak pişmesi oldukça zaman aldığı için birkaç gün önceden yapılan bu büyük çörekler, düğüne kadar kurumadan kalması için domuz yağı ile kaplanmaya başlandı. Düğünden az önce domuz yağı pastanın üzerinden kazınır ve piramitler çökmemesi için katların arasına süpürge saplarından destekler yapılırdı.

18. yüzyılın düğün pastasındaki bu yağ tabakaları zamanla kremaya dönüştü. Beyaz düğün pastaları ise 19. yüzyılın ortalarına doğru ortaya çıkmaya başladı. Avrupa'dan sonra tüm dünya ülkelerine yayılarak moda haline geldi ve ülkemizde de yaygınlaştı.

Düğün Pastası Nasıl Yapılır?

  • Büyük pastanın hamuru (Çapı 26 cm)
  • 6 yemek kaşığı kaynar su
  • 5 yumurta sarısı
  • 5 yumurta akı
  • 1 paket vanilya
  • 100 gr toz şeker
  • 50 gr toz şeker
  • 50 gr nişasta
  • 100 gr un
  • 1 silme kaşık kabartma tozu

Küçük Pasta Hamuru İçin (Çapı 20-14)

  • 5 yumurta akı
  • 5 yumurta sarısı
  • 100 gram şeker
  • 6 yemek kaşığı kaynar su
  • 1 paket vanilya
  • 100 gr toz şeker
  • 50 gr toz şeker
  • 50 gr nişasta
  • 100 gr un
  • 1 silme kaşığı kabartma tozu

Kreması İçin

  • 4 yumurta sarısı
  • 300 gr tereyağı
  • 2 paket nuga
  • 150 gr şeker
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş sütlü çikolata

Pastanın Üzeri İçin

  • 600 gr pudra şekeri
  • 1 yumurta akı
  • Biraz su
  • 4 renk gıda boyası
  • Dekorasyonu için
  • 200 gr badem ezmesi
  • 4 paket çikolata (Kalpli)
  • 100 gr pudra şekeri
  • 4 renk yemek boyası

Büyük Pasta Nasıl Yapılır?

Büyük bir kabın içerisine kaynar su ile yumurta sarıları çırpılır, vanilya ve şeker ilave edilir. Beyaz bir köpük olana kadar çırpılan yumurta aklarını sert köpük haline getirin. Çırpma sırasında azar azar şeker ekleyin. Hazırlanmış olan yumurta sarısının üzerine yumurta aklarını dökün. Kabartma tozu, un ve nişastayı eleyerek yumurtalı karışımın üzerine dökün.

Unu fazla karıştırmadan yedirin ve hamuru yağlanmış kalıba dökün. 180 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra pandispanyayı bıçak yardımı ile kalıbın kenarlarından ayırarak ters çevirin ve soğumaya bırakın.

Küçük Pasta Yapımı: Küçük pastanın hamurunu da aynı şekilde hazırlayarak 35-40 dakika kadar pişirin. Pandispanyayı yatay olarak ikiye kesin.

Kreması İçin: Oda sıcaklığındaki tereyağını beyaz bir köpük haline gelene dek çırpın. Dönüşümlü olarak yumurta sarılarını ve pudra şekerini karıştırın. Nugayı benmari usulü eriterek ılımaya bırakın. Ilık nugayı ve rendelenmiş çikolatayı kremaya karıştırın. Pandispanyaları krema sürerek birleştirin.

Üstü İçin: Yumurta aklarını iyice köpürtün. Pudra şekeri ve biraz su karıştırın. Kırmızı gıda boyasını ekleyin. Bu karışımı pastanın üstüne dökün. Biraz soğumaya bırakın. Pastanın kenarını çikolata kalpler ile süsleyin. Daha sonra badem ezmesinin üçte birini yeşil, üçte ikisini kırmızı gıda boyasıyla boyayın. Kırmızı badem ezmesinden güller, yeşil badem ezmesinden yapraklar yapın. Yaprak damarlarını bıçak sırtı ile belirleyin. Güller ve yaprakları yaklaşık bir saat kurumaya bırakın, sonra pastayı dekore edin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Erkiner

25 Temmuz 2024 Perşembe

Siz de düğün pastasının tarihçesini öğrendikten sonra, Romalılar zamanında gelinlerin başına tahıl atıldığını duyunca şaşırdınız mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Erkiner, gerçekten de ilginç bir bilgi! Romalılar zamanında gelinlerin başına tahıl atılması geleneğini öğrenmek benim için de şaşırtıcıydı. Bu tür eski gelenekler, bugün bildiğimiz uygulamaların kökenlerini anlamamıza yardımcı oluyor ve kültürel zenginliğimizi gözler önüne seriyor. Düğün pastasının tarihçesi hakkında başka ilginç detaylar da paylaşırsan memnun olurum.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebek Pastaları Tarifi ve Malzemeleri

Bebek Pastaları Tarifi ve Malzemeleri

Doğum Günü Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Doğum Günü Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Ekler Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Ekler Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu Bisküvili Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu Bisküvili Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Cevizli Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Basit Pasta Tarifleri ve Malzemeleri

Basit Pasta Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Değişik Pasta Tarifleri ve Malzemeleri

Değişik Pasta Tarifleri ve Malzemeleri