Kakaolu Yaş PastaKakaolu yaş pasta, misafirler, doğum günleri, sevgililer günü, evlilik yıldönümleri ve yılbaşı gibi özel günler için mükemmel bir tercih olabilir. Evde her an bulunan temel malzemelerle kolaylıkla hazırlanabilir. Kakaolu yaş pastanın tek zorluğu pandispanyasını doğru tutturmaktır. Ancak, tarife uygun şekilde yapıldığında pandispanyanın da tutmaması gibi bir ihtimal yoktur. Siz de özel günlerinizi bu özel ve muhteşem pastayla daha özel bir hale getirebilirsiniz. Kakaolu Yaş Pasta İçin Gerekli Malzemeler
Kreması İçin Gerekli Malzemeler
Kakaolu Yaş Pasta Nasıl Yapılır?Kakaolu yaş pastanın pandispanyası için yumurta sarıları beyazlarından ayrılır. Yumurta beyazlarının üzerine bir tutam tuz eklenerek çırpılır. Daha sonra toz şekerin yarısı ilave edilir ve beyaz olana kadar çırpılır. Yumurta beyazı kap çevrildiğinde akmayacak kıvama gelmişse çırpma işlemine son verilir. Ayrı bir kabın içinde yumurta sarıları çırpılır. Un, kabartma tozu ve vanilya elekten geçirilir ve yavaş yavaş yumurta sarılarının üzerine eklenir. Bir spatula kullanılarak alttan üste olacak şekilde karıştırılır. Karışımın içine yumurta beyazları iki defada eklenir ve spatula veya tahta kaşıkla alttan üste doğru karıştırılır. Karıştırma işlemi kabarıklığını yitirmemesi için oldukça önemlidir. 180 santimetrelik kelepçeli kalıbın dibine yağlı kağıt serilir. Kalıbın kağıt gelmeyen yan tarafları yağlanarak pandispanya hamuru kalıba dökülür. Hamur kalıba eşit şekilde yayılır ve önceden ısıtılan 170 derecelik fırına verilir. Yaklaşık 20-25 dakika pişirilir. Sonra hamura kürdan batırılarak piştiği kontrol edilir. Piştikten sonra kek fırın teline ters çevrilerek soğumaya bırakılır. Yan tarafları bıçakla açılır ve kalıptan düzgün bir şekilde çıkartılır. Kakaolu yaş pastanın kremasını hazırlamak için uygun bir tencereye nişasta, un, kakao ve toz şeker alınır ve karıştırılır. Karışan malzemelere yumurta sarısı eklenip tekrar karıştırılır. Süt yavaş yavaş ilave edilerek bir taraftan da karıştırılır. Malzemeler tamamen karıştıktan sonra orta ateşe alınır ve göz göz olana kadar pişirilir. Krema kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılır ve hızlı hareketlerle karıştırılmaya devam edilir. 1 dakika kadar kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. İçine margarin ve vanilya eklenir. Mikser kullanılarak hızlı devirde en az 3 dakika çırpılır. Üzerinin kaymak bağlamaması için ılıyana kadar ara sıra karıştırılması gerekir. Krema hafif ılıdıktan sonra üzeri streçle kapatılarak soğumaya bırakılır. Soğuyan pandispanya enine 2 defa kesilerek 3 parça kek elde edilir. Tarife göre yapıldığında pandispanya oldukça yumuşak olur. Bu nedenle sütle ekstradan ıslatmaya gerek kalmaz. Eğer sert olduğu düşünülüyorsa pandispanya sütle ıslatılabilir. Bir kat pandispanyanın arasına bolca krema sürülür. Üzeri diğer pandispanyayla kapatılarak yine bolca krema dökülüp yayılır. Son katta da aynı işlem yapılır. Üzeri tercihe göre çikolata parçacıkları, meyvelerle süslenerek buzdolabına atılır ve en az 2-3 saat bekletilip, dilimlenerek servise sunulur. Afiyet olsun. |
Gerçekten pandispanyanın kıvamını tutturmak bu kadar zor mu? Ayrıca, pandispanya sert olursa sütle ıslatmak yeterli olur mu?
Cevap yazPandispanyanın kıvamını tutturmak bazen zor olabilir, Talaz. İdeal pandispanya hem yumuşak hem de hafif olmalıdır. Bunun için malzemelerin doğru oranlarda kullanılması ve karışımın fazla çırpılmaması önemlidir. Pandispanya sert olursa, evet, sütle ıslatmak onu biraz daha yumuşatabilir, ancak bu yöntem tam anlamıyla istediğiniz sonuçları vermeyebilir. Yumuşak bir pandispanya elde etmek için tarifte belirtilen adımları dikkatle takip etmek ve fırın süresine dikkat etmek en iyisidir.